BKV Metró Blog

Ez a Blog a Budapesten közlekedő metrókkal foglalkozik. Főként a Kelet-nyugat (2-es, piros) vonallal, de természetesen szó lesz az 1-es (földalatti, sárga) és az 3-as (Észak-Dél, kék) vonallal kapcsolatos hírekről is. A Blogon a hírek mellett lesz egy általános téma is, ahol lehet feltenni a metrókkal kapcsolatos kérdéseket, amire metrósok, témában jártasak igyekeznek majd válaszolni.

Nokia Ovi App

Már Nokia Telefonodról is elérheted a blogot az új Nokia OVI alkalmazásunk segítségével:

HTML doboz

Metrókkal kapcsolatos társalgó:


Index Feed

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

[Index]Megabites mobilnet lesz a metróalagútakban

2011.10.05. 17:14 - Chan0P

Állítólag a Telenor kiterjeszti a Hipernet hálózatot a metró alagutakba is. Kíváncsian várom, mert jelenleg még telefonálásra is alkalmatlan (szinte minden állomás előtt elmegy a térerő teljesen) a Telenor hálózata, így nagyon remélem, hogy nem csak netezésre lesz alkalmas a hálózat, hanem beszélgetésre is.

Egyébként a történethez kapcsolódóan meg nem erősített információink szerint nem csak Telenor ügyfelek tudják majd használni, mert állítólag a metrókocsikat is felszerelik 3G WiFi routerekkel, így elvileg ingyenes WiFi internet (is) lesz, amit bárki használhat majd. Nem biztos, hogy ezt is a Telenor szolgáltatja majd, de majd kiderül, ha megtörtént a kivitelezése. Mivel nem megerősített információ, ezért ezt nem szabad tényként kezelni.

Az index.hu cikke ezzel kapcsolatban:

A budapesti tömegközlekedő mobilozók most még kerülik a metrót, ha menet közben netezniük kell, mert rettentő lassú a hálózat. Hamarosan jóra fordul a helyzet.

Több száz kilométernyi optikai kábel tekereg a budapesti metró alagútjaiban, és a végpontokon lévő nagyvállalati ügyfelek akár 10 gigabites hálózatra is rácsatlakozhatnak. A forgalmasabb állomásokon minden nap egy kisvárosnyi embertömeg halad át, de mit kapnak ők a gigabitekből? Pár száz kilobitet másodpercenként. Ez arra sem elég, hogy letöltsük az emaileket és státuszt frissítsünk a fészbúkon.

Az Index több egymástól független mobilipari forrásból arról értesült, hogy hónapokon belül a metróalagutakban is lesz megabites adatátviteli sebesség a mobilhálózaton. A Telenor megerősítette a hírt, és közölte, hogy a földalatti, a kettes és a hármas vonalon is elkezdte lecserélni a saját tulajdonú berendezéseit. A bérelt hálózati elemek cseréjéhez először meg kell állapodnia a többi szolgáltatóval, ezért a Hipernet csak a jövő év első negyedévében lesz elérhető a föld alatt.

Forrásaink szerint a Vodafone is gyorsításra készül, de ők nem nyilatkoztak a terveikről.

Csavarhúzó sem maradhat

Az alagutakban csak az NSN Trafficom építhet ki vezetékes hálózatokat, mert több mint egy évtizeddel ezelőtt kizárólagos telepítési jogot szerzett a metróra és más kötöttpályás vonalakra (eredetileg a Trafficom nyerte el a jogot, majd a céget később megvette a Siemens, ami egyesült a Nokia berendezésgyártó részlegével).

A Trafficomnak Budapesten és környékén alépítményekben 350 kilométer optikai kábele van, valamint 150 km légkábele, amelyen a BKV-nak nyújtanak kommunikációs szolgáltatást, és emellett körülbelül 100 üzleti ügyfél bérli a nagy sebességű gerinchálózatot. Ezekre a vonalakra csatlakoznak a mobilszolgáltatók is.

Az alagútban nem egyszerű a mobilhálózat bővítése, mert szigorú előírásokat kell betartani. Egy esetleges bővítés előtt a szolgáltatóknak egyeztetniük a Trafficommal arról, hogy nem fogják zavarni a már ott lévő rendszerek működését. Addig nem mehet szerelő az alagútba, amíg járnak a metrók, és egy csavarhúzó sem maradhat ott, ahol utasok is járnak.

Helyzeti előny

A Trafficom kizárólagos joga ellenére a Vodafone építette ki azt a sugárzókábelt, amely végigfut az alagutak tetején. Ez a különleges antenna gondoskodik arról, hogy végig erős legyen jel, ne csak az állomások körzetében. Több ilyen antennát is el lehetne helyezni az alagútban, de csak egy optimális hely van, éppen az, amit a Vodafone elfoglalt. Az alagút oldalában futó kábel könnyen bekoszolódna, a karbantartása igen körülményes lenne. Feltehetően ez az egyik olyan infrastruktúra, amelyet a Telenor bérbe szeretne venni a riválisától.

A bejegyzés trackback címe:

https://metrobp.blog.hu/api/trackback/id/tr823280498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása